Un Mariage en France

Un Mariage en France

print
Men zegt wel eens…. vakantieliefdes duren niet lang. Gelukkig zijn er enkele uitzonderingen op de regel. Een vriendin van me die ik ken van de PABO trouwt haar vakantieliefde. Op de PABO waren we allemaal nog sceptisch…. inclusief de bruid zelf. 10 jaar later, woont ze samen en nu is de dag gekomen dat ze gaat trouwen. Tweedelig. Het burgerlijk huwelijk in Frankrijk en de kerkelijke inzegening in Nederland.

We bevinden ons in het zuidoosten van Frankrijk, in de regio Rhônes-Alpes. Plaats: St. Honoré. Een dorpje met een kleine 800 inwoners, vlakbij de plaats La Mure. De plaats maakt deel uit van het arrondissement Grenoble. Met 9 personen zitten we in een prachtige Gite, hoog en droog (letterlijk). 

Het is  zaterdag 11 april. De dag begint vroeg. 11.00 komt de bruid de bruidegom komt halen bij zijn ouderlijk huis. Ja, je hoort het goed. Precies deze volgorde. Ze heeft een prachtige witte jurk aan met turkoise details verwerkt. Tijd om foto’s te maken. Het gezelschap verplaatst zich naar een zaaltje voor een Brunch. We genieten van heerlijke specialiteiten uit de streek met diverse Franse worsten, Pâté en Croute, Pastasalade en een typisch Hollandse Huzarensalade dit met brood en roomboter. Niet lang na deze maaltijd volgen…. hier heb ik zo naar verlangd….. de Franse kazen.

Het Franse Kaasplankje

Het ideale kaasplankje bestaat uit kazen van 3, 4 of 5 van de 5 hoofdcategorieën:
1. Witschimmelkazen (Brie, Camembert)
2. Geiten- en schapenkazen
3. Harde en halfharde kazen
4. Blauwschimmels
5. Roodflora- of gewassen korstkazen

Houd je niet van geiten- of schapenkaas dan kun je die ook prima inwisselen voor een milde koemelkkaas of weglaten. Gebruik in elk geval deze stelregel: minstens 1 milde, 1 halfpittige en 1 pittige kaas.

De kazen op een kaasplankje eet je van mild naar pittig. Dus eet niet meteen die sterke Bleu d’Auvergne, maar begin met de mildste variant. De kaasjes die ik kreeg at ik van links naar rechts. Je kunt hier zelf ook rekening mee houden met het serveren van een kaasplankje. Verwacht je dat je gasten het verschil niet zo goed weten, steek er dan leuke kaartjes in met de naam en de pittigheid erop! En zorg bij de presentatie ook dat je rekening houdt met de volgorde waarop je de kaas eet.

De oervorm van een kaasplankje is naast de kaas eenvoudig een stuk brood en een glaasje wijn, maar de laatste tijd wordt er steeds meer met kaas gecombineerd. Veel fruitsoorten uit de verschillende seizoenen doen het goed met kaas, zoals druiven, peren of pruimen. Ook noten smaken verrassend goed met kaas. Daarnaast vormen marmelades, compotes of stroop ook een hele goede toevoeging aan je kaasplankje.

De volgende kazen heb ik gegeten. En stuk voor stuk waren ze allemaal heerlijk….
* Tomme de Savoie is een halfharde kaas gemaakt in de Savoie.
* Bleu du Vercors- Sassenage is een blauwschimmelkaas van het massief van de Vercors, in de regio Rhône-Alpes.
* Reblochon is een gewassen-korstkaas. De kaas wordt geproduceerd in de Haute-Savoie, het Alpengebied in Frankrijk bezuiden Genève en het meer van Genève.
* Chevrotin is een gewassen-korst geitenkaas afkomstig van de Haute-Savoie.

Receptie

2d9mo-40502_pate_croute_bressan_2

Pâté en Croute

Na het officiële gedeelte. De foto’s en het burgerlijk huwelijk volgt de receptie. Weer allerlei hapjes en amuses passeren de revue. De Pâte en Croute krijgt wederom de volle aandacht. Echt dus een gerecht voor een feest als een bruiloft. De Pâté en Croute is simpel gezegd een luxe vleespastei met een deegkorst. In een gewone vleespastei kunnen stukken vlees zitten, tot complete kippen aan toe. Het vlees van de vulling van een ouderwetse vleespastei zal tot gehakt zijn vermalen, maar voor een verfijnde paté moet het vlees nóg fijner worden verwerkt. Elke streek heeft weer z’n eigen bereiding.  Het drankje wat geserveerd wordt is jus d’orange met prosecco.

 

Diner

Het is 20.00. De avond zal vooral in het teken staan van eten. We nemen ruim de tijd voor een fantastisch diner. We bevinden ons in restaurant Côte Jardin in la Mure. De tafels zijn prachtige versierd met als thema wit/turkoise. Op de tafel ligt een stuk boomstam met daarop de namen gegraveerd die aan de desbetreffende tafel zitten. Het menu staat op een mooi zilveren kaartje.

tableMENU

Tian de Murçon, Purée aux Oignons Confits, Jus de Viande Truffé

Filet de Truite de Valbonnais, Crème Safranée du Drac

Trou Matheysin

Suprême de Poulet Fermier, Sauce aux Cèpes, Pommes Paysannes à l ‘Ail des Ours

Assiette de Fromage du Plateau ou Faiselle de Fromage Blanc

Dessert des Mariés

 

 

Voorgerecht: Tian de Murçons, Purée aux Oignons, Jus de Viande Truffé.
Een torentje van ‘les Murçons’, een worstspecialiteit uit La Mure, geserveerd met een uienpuree en truffeljus.

Voorgerecht: Filet de Truite de Valbonnais. Crème Safranée du Drac.
Forelfilet uit Valbonnais met een fantastische saffraansaus en een aubergine compote.

Tussengerecht: Trou Matheysin: Génépi-sorbetijs met Génépi.

Waar ze in Oostenrijk de schnaps kennen, kennen ze in Frankrijk Génépi. Génépi is de verzamelnaam voor alle plantjes en deGénépi-Likeur-70cl daarvan gemaakte likeuren van het soort Artemisia. Génépi behoort tot de kruidenlikeuren en heeft voor een likeur een vrij hoog alcoholpercentage, meestal rond 40 procent.

De likeur wordt van verschillende kruiden en alpenplantjes gemaakt. Tijdens het skiën zal je plantjes niet zo snel tegen gekomen, maar in de zomer kun je ze vinden in rotsachtige gebieden in het hooggebergte. De Artemisiasoort die gebruikt wordt bij het maken van Génépi, groeit meestal boven de 2.000 meter. De plant nestelt zich, door de afwisseling van koude temperaturen (‘s nachts) en warme temperaturen (overdag), meestal op droge en zonnige plekken. Om zichzelf te beschermen tegen deze afwisselende temperaturen heeft de plant behaarde bladeren. Het is een plant die over het algemeen klein blijft en waar zomers door veel mensen naar gezocht wordt.

We krijgen een bolletje Génépi-ijs geserveerd in een klein glaasje met natuurlijk….. een scheutje Génépi…. De smaak van Génépi heeft wat weg van kamille. Voor een moment krijg je even een heel apart gevoel van binnen….

Hoofdgerecht: Suprême de Poulet Fermier, Sauce aux Cèpes, Pommes Paysannes a l’Ails des Ours
Een heerlijke kippenbout met een saus van eekhoorntjesbrood, gemengde groenten, gegrilde aardappelen en daslook.

Nagerecht: Assiette de Fromages du Plateau ou Faisselle de Fromage Blane
Als afsluiter van een typisch Franse maaltijd ontkom je niet aan een kaasplankje. Vaak gaat de kaasplank in Frankrijk als tussengerecht net voor het zoete dessert, maar je kunt hem ook prima als nagerecht eten. Voor de Hollander die niet zo van Franse kazen hield, was er een alternatief, namelijk kwark.

Dessert des Mariés
Twee heerlijke bruidstaarten. Een chocoladetaart met een heerlijke frambozenvulling en een tropische ananas-mousse taart.

Bruidstaart

Het feest kan beginnen….

Inmiddels is het alweer 1.00. De tijd gaat ongemerkt voorbij. Je hebt ook niet door dat je al een aantal wijntjes verder bent…. De koffie wordt geserveerd. In Nederland is dat de welbekende oprotkoffie, maar hier in Frankrijk betekent het…. Laat het feest beginnen! Voetjes van de vloer en dansen maar…. Tot in de kleine uurtjes.

Wat een fantastische dag was het. Ik ben verliefd geworden op Frankrijk… de mensen….. het eten…. de rust….. de prachtige omgeving….. Ik besef me des te meer dat je wat meer moet genieten van alle dingen, groot en klein. Neem vooral de tijd. Waarom moet in Nederland alles toch zo snel en gehaast? Kunnen we niet een voorbeeld nemen aan de Fransen?

(Visited 236 times, 1 visits today)