Pompoen.... Gewoon doen!

Pompoen…. Gewoon doen!

print
Pompoenen worden al meer dan 10.000 jaar gegeten, maar waren tot voor kort in Nederland niet zo bekend als groenten. Er zijn vele soorten pompoenen en een deel ervan is eetbaar en een deel word vooral gebruikt ter decoratie. De pompoen is familie van de komkommer en de meloen. Deze grote bolronde vrucht heeft een stevige harde schil en oranje vruchtvlees. Binnenin zit de vrucht vol met grote platte zaden. 

De flespompoen wordt door mij het meest gebruikt. Deze is jaarrond verkrijgbaar, is gemakkelijk te snijden en kun je zowel met als zonder schil eten.  De flespompoen heeft een nootachtige en zoete smaak die zowel in zoete als hartige gerechten tot zijn recht komt. Je kan deze groente zowel bakken, pureren als in ovengerechten verwerken. Door zijn fantastische zoete smaak is de pompoen zowel in hartige als zoete gerechten te verwerken. 

De handigste manier een pompoen te bereiden is door deze doormidden te snijden en de zaadjes in het midden te verwijderen.

Bereiding

De flespompoen kun je op meerdere manieren bereiden. De schil van de pompoen is goed eetbaar en kun je bij het roosteren in de oven meebakken. Je kunt hem ook in z’n geheel in de oven poffen. De pompoen wordt dan lekker zacht en zoetig. Ideaal als babyhapje, basis voor een cake of voor in de pasta. Wil je zeker weten of de pompoen gaar is? Controleer dit door een vork of satéprikker in de pompoen te steken.

KokenIn blokjes gesneden, kokend water10 minuten
Roerbakken In blokjes gesneden, olijf- of zonnebloemolie5 - 10 minuten
SmorenIn blokjes gesneden, even aanbakken in olijfolie en water of bouillon toevoegen20 - 30 minuten
Roosteren (oven) 200°C
In plakken gesneden (0,5 cm dik), met olijfolie en kruiden
20 - 30 minuten
Poffen (oven) 180°CIn z'n geheel (± 1,2 kg)1,5 uur

Mijn favoriete recepten

 

pumpkin-risotto

Pompoenrisotto, lees de variaties in het recept van de risotto met eekhoorntjesbrood

 

(Visited 1.326 times, 1 visits today)