Food Revolution Day

Food Revolution Day

print
Food Revolution Day! Wereldwijd wordt het initiatief van Jamie Oliver door duizenden mensen ondersteund en komt jong en oud in ruim 70 landen op deze dag in actie om het belang van gezond eten, samen koken en kennis over goede voeding te onderstrepen.

My wish is to create a strong sustainable movement to educate every child about food, inspire families to cook again and empower people everywhere to fight obesity. – Jamie Oliver

Tijdens Food Revolution Day draait alles om vers en gezond eten. Het belang van goed en gezond eten staat centraal, en ook wat ongezond eten voor invloed heeft op gezondheid en geluk. Iedereen moet weten wat gezonde voeding is en dat begint volgens Jamie bij het ‘food smart’ maken van kinderen. Door ze te inspireren en ze bij te brengen dat koken een leuke bezigheid is, zodat ze voor de rest van hun leven van gezond eten gaan houden. “Het is goed om te weten waar je eten vandaan komt, hoe je het klaarmaakt, en welke invloed het heeft op je lichaam. Op Food Revolution Day willen we laten zien hoe leuk eten kan zijn. Er we willen vertellen wat goed voor je is, zodat je weet wat belangrijk is voor een lang en gezond leven”, aldus chef-kok Jamie Oliver.

Bekijk op youtube: Jamie Oliver’s Food Revolution

Teken hier de petitie!

Op de Nederlandse scholen wordt over het algemeen redelijk aandacht besteed aan gezonde/goede voeding. Er bestaan verschillende lespakketten over gezond eten en je hebt de bekende smaaklessen. Door te proeven, voelen, horen, ruiken en kijken, verkennen kinderen hun eten. Naast het schoolfruit wordt er op steeds meer scholen gevraagd om bij een verjaardag een gezonde traktatie uit te delen. Toch blijven onderstaande cijfers van het CBS zorgwekkend:

• 14% van de jongens en 17 % van de meisjes in de leeftijd 4-15 heeft overgewicht.
• Onder jongeren in de leeftijd 12-20 jaar heeft 11,5 procent (ernstig) overgewicht. Dit heeft gevolgen voor de gezondheid, te zware jongeren kunnen last krijgen van gewrichtsklachten en diabetes. Maar ook leerprestaties blijken te lijden onder overgewicht en er is meer kans op psychosociale problemen zoals pestgedrag.
• Er bestaat een duidelijke relatie tussen eetgewoonten en het aanbod van voeding. Wanneer een school een gezond voedingsaanbod heeft, dan stimuleren en bevorderen ze hiermee gezond eetgedrag.
• De overheid heeft als doelstelling dat alle schoolkantines gezond worden. Het Voedingscentrum heeft hiervoor het programma De Gezonde Schoolkantine opgezet, met aandacht voor een gezond aanbod, een aansprekende inrichting en hulp bij opstellen van beleid.
• Gezondeschool.nl helpt scholen die structureel aan gezondheid willen werken. Met het vignet Gezonde School krijgen deze scholen erkenning voor hun inzet.

FRDIn 2015 staat Food Revolution Day volledig in het thema van ‘fighting for food education’, ofwel; we gaan met zijn allen strijden voor extra lessen om het overbrengen van kennis over goede voeding voor iedereen mogelijk te maken. Waarom? Omdat het super belangrijk is dat je je lichaam dagelijks voorziet van genoeg energie om te presteren op school en werk, maar ook omdat samen koken super gezellig en lekker is! Strijd mee, en organiseer zelf een gezonde lunch voor je collega’s, neem je kids mee de moestuin in, deel smoothies uit tijdens het overblijven, maak gezonde snacks in de sportkantine, geef een kookles in de klas of bedenk zelf een ludieke actie. Laat kinderen kennis maken met verschillende soorten groenten en maak een heerlijke Gado Gado en wikkel de groenten in kort geblancheerde groene kool bladeren. Zo heb je een Gado Gado Wrap. Heerlijk met pindasaus. Of maak een zelf gemaakt ijsje van vers fruit en yoghurt in 1 minuut! Voor nog meer inspiratie? Bekijk de recepten op mijn blog.

 

Bronnen:
Centraal Bureau voor de Statistiek, (2014)
Gezonde School
Jamie Magazine
Foodrevolutionday.com

 

 

(Visited 211 times, 1 visits today)