Tong Tong Fair - Den Haag

Tong Tong Fair – Den Haag

print
De Tong Tong Fair is een jaarlijks terugkerend festival op het malieveld in Den Haag, dat vooral draait om de Indische cultuur. Het is een ontmoetingsplaats voor alles wat met Indonesië en de Indonesische of Indische cultuur te maken heeft. Bij de Tong Tong Fair beleef je de Indische cultuur, de mengcultuur van Oost en West. Tong-Tong-Fair-2014-Den-Haag-13-1024x768

Het evenement bestaat uit verschillende onderdelen. Ten eerste vind je er de Grand Pasar en het Indonesië Paviljoen. Zo gauw je binnenloopt komt de geur van wierook en doerian (exotische vrucht). In de Grand Pasar vind je, naast standhouders uit Indonesië, ook exposanten uit Maleisië, Vietnam, Thailand, Zuid-Korea, China, India: handelaren die speciaal uit hun land naar de Tong Tong Fair in Den Haag reizen. Het maakt een bezoek aan de Tong Tong Fair tot een bezoek aan Azië en de Pacific, maar dan zónder de jetlag… 

Ten tweede vind je er de Eetwijk met tientallen Aziatische restaurants en eettentjes. In drie paviljoens staan meer dan 25 eethuizen en waroengs (kleine eetstands). In de Eetwijk zijn diverse Indonesische streekkeukens vertegenwoordigd, zoals die van Soenda, Java, Padang en Palembang. Het bijzondere van de Indonesische keuken is zijn diversiteit: de archipel verenigt heel diverse smaken, deels verbonden met verschillende religies en hun eetvoorschriften. Liever geen vlees? De Zuidoost-Aziatische keuken kent veel groentegerechten en gerechten met tahoe en tempeh.

Ten derde is er het Tong Tong festival waar je de beste mix van Oost en West kunt zien in tientallen originele voorstellingen per dag. Denk aan diverse modeshows, van traditionele muziek tot Indorock, demonstraties van Indische vechtkunst en optredens van o.a. Tante Lien (Wieteke van Dort).

De gehele Fair heeft een boordevol programma. Er is de mogelijkheid deel te nemen aan diverse workshops, waaronder kookworkshops. Mijn oog viel op een workshop van Agus Hermawan van Restaurant Blauw. Eerder heb ik gegeten in Restaurant Blauw – Amsterdam. De chef is door de Indonesische minister van Toerisme benoemd tot ambassadeur voor dertig traditionele Indonesische gerechten in Nederland.

Restaurant_Blauw_Agus_Hermawan_03

Agus Hermawan, Chef-Kok Restaurant Blauw

Indonesisch koken gaat om durf, geduld en liefde

Agus Hermawan, chef-kok van restaurant Blauw vertelt bevlogen over de Indonesische keuken. “Het gaat om durf, geduld en liefde.” Deze 3 basisingrediënten geeft hij mee aan zijn chefs en maakt de vergelijking met het versieren van een meisje.

Het geheim van de Indonesische keuken? Het samenspel van verschillende kruiden. Om de kruiden goed in gerechten te kunnen verwerken is kennis van producten erg belangrijk volgens Hermawan. Vandaag maakte hij Nasi Goreng Kampung op twee verschillende manieren. (Kampung betekent dorp)

Recept 1:
Snijd 1 ui fijn en fruit deze aan in een wok/wadjan. 1 teentje knoflook, 1 rode peper, 1 el trassi en zout fijnmalen in keukenmachine of vijzel. Breek 2 eieren en doe deze bij de ui en laat even meebakken. Voeg vervolgens het mengsel van knoflook, rode peper, trassi en zout toe. Vervolgens voeg je gekookte, afgekoelde rijst toe en meng je alles goed door. Tenslotte lenteui toevoegen en peper en zout naar smaak toevoegen.

Kookblog_47

Recept 2:
Snijd 1 ui fijn en fruit deze aan in een wok/wadjan. 1 teentje knoflook, 1 groene peper, 2 dunne schijfjes kencur (familie van de gemberwortel), 6 dunne schijfjes kunjit (kurkuma, geelwortel) en zout fijnmalen in keukenmachine of vijzel. Voeg vervolgens mengsel van knoflook, groene peper, kencur, kunjit en zout toe en laat even goed meefruiten. Vervolgens voeg je gekookte, afgekoelde rijst toe en meng je alles goed door. Tenslotte lenteui toevoegen en peper en zout naar smaak toevoegen.

NB. In beide recepten is toevoeging van kip, vis en vlees mogelijk. Serveren met komkommer en kroepoek.

Bekijk hier mijn recensie over Restaurant Blauw

(Visited 285 times, 1 visits today)