Zoals alleen oma dat kan

Zoals alleen oma dat kan

print
Gasten gastvrij en gul onthalen en ze vermaken is mij met de rijstlepel ingegoten. Bij ons werd altijd over eten gesproken. In plaats van ‘hoe gaat het?’ werd er vaak als eerste gevraagd: ‘Heb je al gegeten?’ Een voor velen herkenbaar Indisch handelsmerk. Of je nu uitgenodigd was of onverwachts even langs kwam, je kon altijd mee-eten en er was altijd wel iets te snoepen. Voor de gemiddelde Nederlander heeft eten als voornamelijk doel om lichaam en geest in conditie te houden. Er worden drie maaltijden op vaste tijden genuttigd. En dan gaat het echt zo van: Hap-slik-weg. Bij Indische mensen speelt gezelligheid en sociaal samenzijn ook een belangrijke rol. Er wordt gegeten als men trek heeft, en daar wordt ruim de tijd voor genomen.

De Indische keuken is een van de oudste Euraziatische fusionkeukens en is honderden jaren geleden ontstaan in voormalig Nederlands-Indië. Het is een samensmelting van het beste uit twee culturen. De Indische keuken kent vele geheimen. De kookkunsten en familierecepten worden van generatie op generatie doorgegeven. Er is geen sprake van één recept voor een gerecht. Elke familie kent zijn eigen recept. Vaak zijn de oma’s in de familie verantwoordelijk voor het overbrengen van de kookkunst. Zij begrijpen de smaken goed en leren dit graag aan hun (klein)kinderen. Helaas gaan regelmatig familierecepten verloren.

Het programma ‘Zoals alleen oma dat kan’ (24kitchen) geeft een uniek kijkje in de keuken van Indische families en de betekenis van eten voor hen. (Klein-)kinderen geven hun oma op voor het programma. Danny Jansen brengt een bezoekje en maakt een praatje met familieleden, proeft aan een stuk door en leert meer over de Indische keuken. Vervolgens wordt de desbetreffende oma uitgenodigd om hun familierecept te maken in de studio. Prachtig om te zien dat elke oma een eigen manier van bereiding heeft en dat Danny (chefkok) zich soms erg moet inhouden, want het gaat toch echt op de manier zoals alleen oma dat kan.

 

“Oma Paula is al 89 jaar maar tovert nog steeds de heerlijkste (Indonesische) gerechten uit haar keuken. Ze praat met een Thais accent en ze is erg kwiek en druk voor haar leeftijd: ze zit bij de breiclub en gaat wekelijks zelf naar de markt. Oma is geboren in 1926 in Bangkok (Thailand). Net na de 2e Wereldoorlog ontmoette ze opa, die destijds in Thailand te werk was gesteld door de Japanners. Hij ging terug naar Indonesië waar hij vandaan kwam en oma volgde hem later ook naar Indonesië. Ze trouwde met hem, leerde de taal en natuurlijk ook de Indonesische keuken. In 1955, nadat Indonesië onafhankelijk werd, is ze met haar man en kinderen met de boot naar Nederland gekomen om uiteindelijk terecht te komen in Rotterdam.”

Voor ‘Zoals Alleen Oma Dat Kan’ maakte Paula twee gerechten: Saté Babi en Boemboe Roedjak.

(Visited 829 times, 1 visits today)