Bami Goreng

Bami Goreng

print

Bami (soms geschreven als bahmi of bamie) is, oorspronkelijk, een Chinees ingrediënt. De benaming komt uit de Min Nan Chinese taal waarbij “ba” (ook wel “bak”) vlees betekent, en “mie” de Min Nan benaming is voor een soort noedels gemaakt van tarwe. Bak-mie betekent dus eigenlijk: “tarwenoedels geschikt voor vleesgerechten”. Ook in Indonesië, Maleisië en in Thailand worden deze tarwenoedels als bami aangeduid en via het Maleis (de voertaal in Nederlands-Indië) is het woord in de Nederlandse taal opgenomen.

In Nederland wordt met bami ook vaak bami goreng bedoeld, namelijk gebakken bami met (vaak) vlees of garnalen, groenten, ei en andere smaakmakers als toevoegingen aan de tarwenoedels. De benaming “bami goreng” komt uit het Maleisische en Indonesische taalgebied waarbij “goreng” gebakken betekent. Het wordt in Nederland vaak gebruikt om alle vormen van gebakken mie aan te duiden, ook de Chinese en soms zelfs ook de Thaise varianten.

Aantal personen: 4
Kooktijd: 20 minuten

Ingrediënten:
500 gram bami (1 pak)
250 gram kipfilet, in blokjes gesneden
1 prei
250 gram (spits-)kool of 1 paksoi, gesneden
100 gram taugé
2 uien, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt of geperst
1 maggi bouillonblokje (of kippenbouillonblokje)
4 el ketjap manis
Peper
Zonnebloemolie


Bereiding

Kook de bami volgens de verpakking in ruim water met wat zout. Probeer de bami niet te lang te koken, anders wordt die plakkerig. Giet af als de bami beetgaar is.

Doe 2 eetlepels olie in de pan of wok. Doe de kip in de wok en bak goudbruin en gaar. Voeg vervolgens de uien en de knoflook toe en laat deze even mee fruiten. Vervolgens doe je de gesneden prei en de kool erbij. Nu de bami, het bouillonblokje, peper en ketjap erbij doen en goed om laten scheppen en warm laten worden. Tenslotte roer je de taugé erdoor. De taugé moet knapperig blijven. Je kunt ervoor kiezen om een groentepakket te gebruiken.

Serveer met komkommer, kroepoek en een gebakken ei.

(Visited 993 times, 1 visits today)