Nasi Goreng

print

De naam nasi goreng komt uit het Indonesische en Maleisische taalgebied: “nasi”, dat gekookte rijst betekent, en “goreng”, dat gebakken betekent. Nasi Goreng is een ideale maaltijd voor doordeweeks en kent wat dat betreft geen regels. Ik kijk vaak wat ik nog in de koelkast heb liggen aan restjes van groente of vlees en dit voeg ik aan mijn nasi toe. Hier een heerlijk basisrecept.

Aantal personen: 4
Kooktijd: 30 minuten

Ingrediënten:
400 gram Rijst
2 Spaanse Pepers of 2 tl sambal oelek
2 tenen Knoflook, fijngesneden
1 tl trassi (garnalenpasta)
1 flinke Ui of 2 Sjalotten, fijngesneden
200 gram Kipfilet of (mager) Varkensvlees, in blokjes gesneden
1 kippenbouillon blokje
4 eieren
3 lenteuitjes
Zonnebloemolie
Optioneel: 4 el ketjapsaus


Bereiding
Doe 2 mokken rijst en 3 mokken water met een snuf zout in een middelgrote pan met deksel en roer af en toe. Als er putjes in de rijst ontstaan, laat je de rijst met de deksel op de pan 10 minuten op het laagste vuur staan. Breng de pan van het vuur en laat de rijst goed afkoelen. De rijst moet koud zijn voor gebruik.

Nasi
Bak het vlees in een wok in zonnebloemolie op hoog vuur goudbruin en gaar. Haal het vlees uit de wok en leg op een bord. Doe 2 el zonnebloemolie in de wok. Fruit de ui en de knoflook. Vervolgens voeg je de trassi en de Spaanse Peper (of sambal) toe en bak dit even mee. Dit gaat nu heerlijk geuren. Voeg de gare rijst toe en roer goed door tot alle klontjes verdwenen zijn. Zet het vuur zacht. Verkruimel het bouillonblokje en schep alles goed om. Voeg tenslotte het vlees, de lenteui en eventueel de ketjap manis toe en schep alles goed om. Bak de eieren in een koekenpan naar wens en serveer met atjar of komkommer en gebakken uitjes. De trassi vind ik persoonlijk een onmisbare smaakmaker. Je kunt deze ook weglaten en evt. vervangen door een stukje fijngehakte gember (of 1 tl gemberpoeder)

Serveer met sambal badjak, kroepoek en een goed glas bier erbij.
Tip! Varieer zelf met allerlei soorten groente en vlees. Kijk wat je in je koelkast hebt (evt. restjes) en maak je eigen nasi.

(Visited 344 times, 1 visits today)