Viennetta Semifreddo

Viennetta Semifreddo

print

Semifreddo is een halfbevroren Italiaans dessert gemaakt van eieren, suiker en slagroom. Het heeft de textuur van een bevroren mousse. Semifreddo wordt ook wel IJscake genoemd, alhoewel een echte IJscake lagen van ijs en cake heeft.

Aantal personen: 10
Kooktijd: 20 minuten

Ingrediënten:
4 eierdooiers
4 eiwitten
500 ml slagroom
merg van een vanillestokje
55 gram suiker
snufje zout
150 gram snickers
50 gram pure chocolade (70%)


Bereiding
Bedek een cakeblik met plasticfolie of bakpapier. Laat het over de randen hangen zodat je het ijs gemakkelijk uit de vorm kunt halen als het bevroren is. Zet in de vriezer en laat goed koelen.

Snijd de Snickers in repen en de chocolade in stukjes. Voeg alles in een hittebestendige kom. Bewaar 50 gram Snickers voor de garnering. Plaats de kom boven een pan met zacht kokend water op laag vuur. Laat de chocolade au bain-marie smelten.

Basis:
Klop de suiker, het vanillemerg en de eidooiers in een grote kom luchtig. Klop in een andere kom de eiwitten met een mespunt zout tot ze stijf zijn. Klop in een derde kom de slagroom stijf. Spatel de slagroom voorzichtig door het eigeel. Voeg vervolgens de eiwitten toe en spatel rustig door.

Toevoeging:
Schep de helft van het mengsel in het koude cakeblik. Schep de gesmolten chocolade door de andere helft van het mengsel. Zorg dat het luchtig blijft.
Schep het chocolademengsel in het blik en trek met een lepel cirkels en slierten zodat alles mooi gemengd wordt. Strooi de achtergehouden stukjes Snickers over het mengsel. Bedek de schaal met vershoudfolie en zet ten minste 4 uur in de vriezer. Haal de semifreddo 15 minuten voor gebruik uit de vriezer.

Semifreddo kent verschillende soorten toevoegingen. Hieronder enkele suggesties. Gebruik de basis uit het hierboven beschreven recept.
* Bosvruchten: Voeg 150 gram in stukjes gesneden verse bosvruchten toe en het sap van een citroen. Vries de semifreddo in en garneer met verse bosvruchten.
* Koffie & chocoladetoffee: Meng 75 ml espresso of sterke koffie en 1 el koffielikeur met de eidooiers in een kom. Hak 100 gram chocolade toffees in kleine stukjes en roer door het ijsmengsel.
* Tiramisu: Vervang 250 gram slagroom door 250 gram mascarpone. Meng de mascarpone met de opgeklopte eidooiers. Meng voorzichtig door het eiwitschuim en tenslotte door de opgeklopte slagroom met een spatel. Dip lange vingers in een mengsel van koude koffie en amaretto of rum. Leg deze op de bodem van een schaal of cakeblik en voeg de helft van het mascarponemengsel toe. Bestrooi met cacaopoeder. Leg hier weer een laag lange vingers op, gevolgd door de andere helft van het mascarponemengsel. Eindig met cacaopoeder en wat geraspte chocolade.
* Yoghurt (zonder ei): Vervang de eieren door 500 gram Griekse yoghurt. Klop de slagroom met 100 gram suiker stijf. Spatel dit door de yoghurt. Schep 200 gram geraspte witte chocolade en 250 gram frambozen erdoor. Eventueel garneren met extra frambozen.

(Visited 259 times, 1 visits today)