Coupe Schwarzwalder Kirsch

Coupe Schwarzwalder Kirsch

print
Coupe Schwarzwalder Kirsch
De combinatie van kersen, room en kersenbrandewijn was al langer bekend, maar niet als taart. Ingekookte kersen werden hier met kirsch en slagroom geserveerd als dessert. De kersentaart stamt waarschijnlijk uit Zwitserland. Patissier Josef Keller wordt gezien als de banketbakker die de taart in 1915 bedacht in Bad Godesberg. Dit is echter niet geheel na te gaan. Zijn taart bestond uit slechts twee lagen, maar Keller zou wel het aromatiseren van slagroom met kirsch uitgevonden hebben. In 1934 wordt de Schwarzwälder kirsch voor het eerst genoemd in een kookboek. Hiermee werd het recept bekend in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Wat betreft de naam zijn er drie theorieën. Ten eerste zou het de zwarte chocoladerasp op de taart kunnen zijn die doet denken aan een donker bos. Ten tweede zou het het toevoegen van kirsch aan het recept kunnen zijn. Dit is iets wat veel in het Schwarzwald wordt gedaan. Ten derde zou de taart afgeleid kunnen zijn van een voorloper, de "Schwarzwaldkirsch", die vermoedelijk niet uit het Zwarte Woud afkomstig is. Het is bijna wel zeker, dat het recept niet in het Zwarte Woud bedacht is. Dit is mijn ijs-versie op de schwarzwalder kirsch taart.
Write a review
Print
Ingredients
 1. 1 bol chocolade-ijs
 2. 1 bol vanille-ijs
 3. 1 bol straciatella-ijs
 4. Kersen op siroop (Amarena-kersen)
 5. Brownies of chocoladekoekjes
 6. 1 reep pure chocolade
 7. Slagroom
 8. Wafel
Instructions
 1. Zet een aantal mooie glazen in de koelkast.
 2. Breek de chocolade in kleine stukjes en doe deze samen in een metalen mengkom. Vul een pan met water, ongeveer 500 ml. De pan moet groot genoeg zijn voor de mengkom om in te rusten, maar zonder contact te maken met de bodem van de pan. Als het water heet begint te worden ( niet laten koken) hang je de kom in de pan.
 3. Laat de chocolade rustig smelten en roer regelmatig, de chocolade mag absoluut niet te heet worden en verbranden. TIP gebruik geen houten lepel om de chocolade te roeren, maar een rubberen spatel. Eventueel vocht in de houten lepel kan de chocolade doen veranderen in een dikke massa waar je niets meer mee kan beginnen.
 4. Neem de kom van de warmtebron af en roer het geheel tot een mooie massa. Schenk het chocolademengsel over in een nieuwe kom. De chocolade moet goed vloeibaar zijn en klontvrij. Laat het geheel ongeveer 10 tot 15 minuten afkoelen.
 5. Snijdt de brownies of chocoladekoekjes in kleine stukjes.
 6. Pak de glazen uit de koeling en schep in elke glas een goeie lepel kersen op siroop op. Schep de bollen ijs op de kersen. Voeg 1 eetlepel van het chocolademengsel in ieder glas. Spuit de slagroom op het ijs en maak af met wat siroop van de kersen, brownie-koekstukjes, een wafel en de kers op het ijs!
Notes
 1. Tip! Voeg een scheutje kirsch (kersenbrandenwijn) toe.
De Brasse Keuken http://debrassekeuken.nl/

(Visited 430 times, 1 visits today)