Fish & Rice

Fish & Rice

print

Fish and chips is een typisch Britse take away die bestaat uit in beslag gedoopte en gefrituurde vis in combinatie met gefrituurde aardappels. Bij de meeste visboeren in Nederland kun je vaak verschillende soorten gefrituurde vis met friet bestellen, denk aan kibbeling of lekkerbek. Mijn moeder maakt altijd rijst met zout en sambal. Oftewel de Indonesische versie van de Fish & Chips, de Fish & Rice. Dit eenvoudige gerecht bestaat uit gefrituurde vis, ketjapsaus en zoetzuur van komkommer.

Aantal personen: 4
Kooktijd: 30 minuten

Ingrediënten:
4 kabeljauwfilets à 150 gram
100 gram bloem
50 gram maïzena
150 ml bruisend water (spa rood)
500 ml zonnebloemolie

Ketjapsaus:
1 el sambal oelek
1 teentje knoflook
25 gram gebrande pinda’s of kemirinoten
1/2 tl trassi
1/2 tl suiker
100 ml ketjap manis
2 el citroensap
zout/peper

Zoetzuur:
1 komkommer
2 el natuurazijn
1 el suiker
snufje peper/zout
Pandan- of basmatirijst


Bereiding
Doe 2 mokken rijst en 4 mokken kokend water in een pan. Kook de rijst en roer af en toe goed door. Kook de rijst tot het meeste water verdampt is en er putjes zijn ontstaan in de rijst. Zet de rijst vervolgens op het zachtste vuur met een deksel op de pan en laat 10 minuten droogstomen. Zet van het vuur en laat nog 5 minuten staan.

Lekkerbekjes

Verhit de zonnebloemolie in een wok. Meng in een kom de bloem, maïzena en het bronwater. Wentel de kabeljauwfilets één voor één door het beslag. Frituur de vis in 6 minuten om en om goudbruin en gaar. Haal de vis voorzichtig met een schuimspaan uit de pan en laat even uitlekken op een bord met keukenpapier. Brengt de lekkerbekjes eventueel op smaak met peper en zout.

Ketjapsaus
Wrijf eerst de knoflook met de sambal fijn in een vijzel (of pers de knoflook en hak de chilipeper heel fijn). Voeg de pinda’s, trasi, suiker en zout toe en wrijf fijn in de vijzel. Ik vind het lekkerder als de pinda’s niet helemaal fijn gemalen worden, dus ik hak die vooraf in stukjes en wrijf ze maar half fijn. Giet het mengsel in een schaaltje, roer er de ketjap door en breng op smaak met het limoensap.

Zoetzuur
Halveer de komkommer, verwijder de zaadlijst en snijd in halve maantjes. Leg de komkommer in een mooie schaal. Voeg peper/zout, suiker en azijn toe en roer goed om.

Dit is een vrij eenvoudige visbereiding. Wil je het voor jezelf nog makkelijker maken, haal dan een lekkerbekje bij de visboer. Doe ik ook regelmatig.

(Visited 190 times, 1 visits today)