Gado Gado

Gado Gado

print

Jaren geleden werd in Los Angeles een World Food Congress gehouden. Daar werd uit honderden inzendingen uit de gehele wereld het voedzaamste, het gezondste en het voor alle smaken meest toegankelijke gerecht gekozen. En de winnaar was de gado-gado. Gado-gado betekent letterlijk mengelmoes of potpourri, wat verwijst naar de verschillende seizoensgroenten en ingrediënten die erin zitten. De volmaakte complete maaltijd, rijk aan vitaminen, eiwitten, koolhydraten en toch calorie-arm! Het is dus aan te raden om zeker eens in de zoveel tijd gado-gado te maken, maar dan compleet met rijst en tahoe. Ei, aardappel, kroepoek en pindasaus horen erbij voor de make-up.

Aantal personen: 4
Kooktijd: 40 minuten

Ingrediënten:
500 gram gemengde groenten (bv. spitskool, sperziebonen, radijs, wortel, rode/witte kool, broccoli, bloemkool, spruitjes, andijvie, sla, gebruik wat je lekker vindt)
150 gram taugé
1 komkommer (in halve schijfjes gesneden)
4 hardgekookte eieren
400 gram aardappelen (vastkokend)
optioneel: 400 gram tahoe (tofu)

Voor de pindasaus:
half potje pindakaas
1 ui, fijngesneden
1 teentje knoflook, geperst
stukje trassi
1 el ketjap manis
1 tl sambal oelek
1 el suiker
1 el citroensap
zout
1 kopje water


Bereiding
Kook de aardappelen ongeveer 15 minuten in gezouten kokend water, of tot ze gaar zijn, en snijd ze doormidden of in partjes. Kook de eieren. Laat de aardappelen en eieren afkoelen.

Maak de groenten schoon en verdeel ze in kleine stukjes. Stoom ze of blancheer ze beetgaar en spoel ze af met koud water en laat uitlekken in een vergiet. De komkommer, radijs, sla en taugé rauw laten. Als je de kool rauw wilt eten, dan moet je deze heel fijn snipperen, maar als je hem liever kookt (wat traditioneel is) dan blancheer je de kool in enkele seconden. Snijd de tahoe in blokjes, bak ze ongeveer 15 minuten in een scheutje zonnebloemolie tot ze goudbruin zijn en strooi er wat zout op. Je kunt er de laatste minuut ook wat ketjap aan toevoegen om de tahoe wat extra smaak te geven.

Ui, knoflook, sambal en trassi fruiten in 2 el zonnebloemolie. Bak de pindakaas even mee en voeg dan water, suiker en citroensap toe. Breng aan de kook en laat de saus 5 minuten zachtjes koken. Eventueel wat kokosmelk of water toevoegen om saus dunner te maken. Afmaken met ketjap manis.
Er zijn natuurlijk ook vele uitstekende kant-en-klare pinda/gado-gado sauzen verkrijgbaar. Ik kies voor de zakjes van de toko waar geen conserveermiddelen in zitten. Hier hoef je alleen water aan toe te voegen.

Rangschik de groenten en aardappelen op een schaal en garneer ze met schijfjes ei, de tahoe, taugé en maak af met de pindasaus, wat gebakken uitjes en kroepoek. Serveer met gekookte rijst of lontong (kleefrijst). Gado-Gado is heerlijk met een stokje saté. Saté ayam, babi of kambing naar keuze. Lekker met de pindasaus en wat ketjapsaus voor wat extra pit.

0728156SateKambingHSadjim780x390

(Visited 405 times, 1 visits today)