Gevulde Aubergines (Moussaka)

Gevulde Aubergines (Moussaka)

print
Gevulde Aubergines (Moussaka)
Serves 4
17 mei jl. was ik te gast bij het programma Life4You. Daar maakte Sandra Ysbrandy een heerlijke Moussaka. De meeste mensen kennen Moussaka als een ovenschotel met aubergine, gehakt, aardappelen en bechamelsaus. Sandra maakte kleine schoentjes van aubergines. Een halve aubergine per persoon. Zo eet je niet te veel en niet te zwaar. Dit recept is geïnspireerd op haar versie van de Moussaka. Moussaka is een traditioneel gerecht gemaakt op basis van aubergine, afkomstig van de Turkse keuken uit de tijd van het voormalige Ottomaanse Rijk, en daarom vooral in de Balkan en het Midden-Oosten gegeten. Het woord moussaka is afkomstig uit het Arabisch en betekent fris omdat daar de moussaka koud wordt opgediend.
Write a review
Print
Prep Time
10 min
Cook Time
1 hr 20 min
Total Time
1 hr 30 min
Prep Time
10 min
Cook Time
1 hr 20 min
Total Time
1 hr 30 min
Ingredients
  1. 2 aubergines, gehalveerd
  2. olijfolie
  3. 1 rode ui, fijngesnipperd
  4. 2 tenen knoflook, fijngehakt
  5. 400 gram lams- of rundergehakt
  6. 1 tl oregano
  7. 1 tl komijn
  8. ½ tl kaneel
  9. zout en peper
  10. 400 gram tomatenblokjes uit blik
  11. geraspte oude kaas of feta
  12. opt. 1,25 dl rode wijn
Voor de bechamelsaus
  1. 40 gram boter
  2. 40 gram bloem
  3. 300 ml melk
Instructions
  1. Verwarm de oven voor op 180ºC.
  2. Schep het meeste auberginevlees uit de helften. Bewaar deze lege helften, je gaat ze later gebruiken. Druppel olie over de helften en bestrooi met zout. Bedek met aluminimumfolie en bak 30 minuten in de voorverwarmde oven.
  3. Snijd het auberginevlees vervolgens in blokjes en bak in een pan met de ui, kruiden en knoflook in olie tot het zacht is. Haal dit mengsel uit de pan en zet apart.
  4. Bak het gehakt rul (eventueel wijn toevoegen) en voeg het auberginemengsel en de tomatenblokjes toe en bak 10 minuten op zacht vuur. Peper en zout naar smaak toevoegen.
Bechamelsaus
  1. Maak de bechamel door de boter te smelten in een pannetje au bain marie. Roer de bloem er vervolgens doorheen, vervolgens de melk langzaam aan de boter toevoegen, samen met peper en zout naar smaak. Roeren tot de saus indikt.
  2. Leg het aubergine-gehaktmengsel in een ovenschaal. Leg er de bechamel op en vervolgens wat geraspte kaas of feta op. Bak 30 minuten in de oven.
Notes
  1. Serveer met een heerlijke Griekse salade met komkommer, tomaat, rode ui, olijven en feta. Meng 3 el olijfolie, 1 el rode wijnazijn, peper, zout en een klein snufje suiker of honing en giet over de salade. Bestrooi de salade met wat gedroogde oregano.
De Brasse Keuken http://debrassekeuken.nl/

(Visited 555 times, 1 visits today)