Indische Pasteitjes

Indische Pasteitjes

print

Een populaire Indische snack voor tussendoor. Pastei wordt gefrituurd en heeft een dunne, krokante deegkorst, is dichtgevouwen en ziet eruit als een halve maan. Pastei kent verschillende vullingen. Een variant is de panada, dit komt van empanada.

Aantal personen: 20
Kooktijd: 90 minuten

Ingrediënten:
500 gram bloem
mespuntje zout
1 ei
125 gram margarine

Vulling:
250 gram rundergehakt of kippendijen
1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook
2 lenteuitjes
3 takjes selderij, fijngesneden
3 el wortels, gesnipperd
2 maggi bouillonblokjes
2 el ketjap manis
peper
1 tl suiker
1 el bloem
2 el water
½ tl nootmuskaat
margarine
optioneel: 20 gr soe-oen (Chinese glasvermicelli)
optioneel: 2 eieren, hardgekookt, in stukjes gesneden
frituur-/zonnebloemolie


Bereiding
Bloem met het zout, het ei, de margarine en 125 ml water goed mengen en kneden tot een soepel deeg. Plastic folie om het deeg heen wikkelen, iets pletten en wegzetten in de koelkast.

Vulling:
Smelt de margarine in de pan en fruit de ui. Voeg het gehakt toe en bak deze rul bakken tot het gaar is. Doe de bouillonblokjes, de ketjap, de nootmuskaat, de suiker erin en breng op smaak met wat peper. Voeg 2 eetlepels water toe en laat alles kort op laag vuur sudderen tot het mengsel een beetje droog wordt. Strooi de bloem over het gehakt en roer even. Voeg de wortels, de lenteui en de selderij toe en roer goed om. Laat het mengsel afkoelen.

Optioneel: Doe de soe-oen in een schaal en schenk koken water erover totdat de soe-oen net onder staat. Leg een bord op de schaal en laat 3 minuten staan. Pel de eieren en snijd in klein stukjes. Voeg de soe-oen en de eieren toe aan het mengsel. Naar wens 3 eetlepels bevroren doperwten toevoegen.

Vullen:
Rol het deeg uit, vouw het uit als een zakdoek en snijd het in 2 stukken. Rol het ene stuk uit tot een dunne lap van ½ centimeter dikte. Steek hier cirkels uit met een doorsnede van ongeveer 10 centimeter. Neem elke keer een rondje deeg, doe daar 1 volle eetlepel vulling op. Maak met een kwastje de rand van het deegrondje een beetje nat en vouw de pastei dicht. Druk de rand goed aan en vouw om. De rand kun je eventueel met een vork of pasteivorm dicht drukken. Je kunt ook steeds een stukje van de rand pakken en naar binnen toe vouwen, waardoor je een spiraalvormig randje krijgt. Zie foto! Frituur de pasteitjes in olie (ongeveer 170°C) tot ze goudbruin zijn.
Heerlijk met wat chilisaus of een lekkere sambal naar keuze.

Bewaartip: Laat de pasteitjes afkoelen en verpak per 4 in een boterhamzakje. Leg deze in de vriezer. Zet de oven op 180°C en verwarm de pasteitjes direct uit de vriezer in 25 minuten.

(Visited 1.772 times, 1 visits today)