Rendang (Gestoofd Rundvlees)

Rendang (Gestoofd Rundvlees)

print

Rendang is een lekker klassiek West-Sumatraans stoofpotje dat ook buiten Indonesië erg bekend is. In Indonesië is dit echt een feestmaal, dat men vaak eet bij speciale gelegenheden als bijvoorbeeld een huwelijk. De belangrijkste ingrediënten van rendang zijn rundvlees en groente. Men kookt dit vervolgens in kruiden en kokosmelk. Je kunt voor het maken van rendang echter ook gebruik maken van andere soorten vlees als onder meer kippenvlees, eend, of lever. Je kunt daarnaast twee soorten rendang maken: droge en natte rendang. Ben je benieuwd hoe je het beste goede rendang kunt maken? Bekijk dan eens de recepten hieronder en maak deze stoofpot zelf.

Aantal personen: 4
Kooktijd: 3 uur

Ingrediënten:
500 gram runderriblappen of kippendijen, in blokjes gesneden
3 citroenblaadjes (djeroek peroet)
1 daun salam (Indisch laurierblad)
1 serehstengel (citroengras) of 1/2 tl serehpoeder
1 blik van 400 ml kokosmelk
3 el geraspte kokos
1 el suiker

Kruidenpasta:
1 grote ui
4 teentjes knoflook
1 rode spaanse pepers (of 2 tl sambal oelek)
1 tl kurkuma (kunjit)
1 el gemalen korianderzaad (ketoembar)
2 stukken laos van ± 2 cm of 2 tl laospoeder
4 kemirinoten (of 1 el kemiripasta)


Bereiding
Pel de uien, schil de laos en knoflook, doe ze met de gemalen korianderzaad, spaanse peper, kurkuma, kemirinoten in een keukenmachine en hak ze met een olie tot een fijne pasta.

Giet een scheutje zonnebloemolie in een stoofpan en bak de blokjes rundvlees bruin. Voeg de pasta toe en laat even meebakken. Doe vervolgens de kokosmelk, de geraspte kokos, sereh, citroenblaadjes, daun salam, suiker en een half kopje water bij het vlees. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat het terwijl je af en toe roert 2,5 tot 3 uur zachtjes pruttelen, tot de saus deels ingekookt en lekker dik is. Ik gebruik meestal een sudderplaatje, zodat het vlees langzaam gaart. Voeg indien nodig water toe om saus te verdunnen. Bij gebruik van kippendijen reduceer je de kooktijd naar 60 minuten.

Serveren:
Breng de rendang met peper en zout op smaak, serveer hem met luchtige rijst en een paar blaadjes koriander. Selamat Makan!

(Visited 630 times, 1 visits today)