Kletskoppen

print
Kletskoppen
Serves 50
Mijn favoriete koekje voor bij de koffie. De kletskop. De oorsprong van de kletskop ligt vermoedelijk in Leiden waar de voorganger van dit koekje ontstond: de kanteling. Studenten van de stad waren dol op deze lekkernij. Zaccharias Heyns (1566-1631) beschreef de kanteling in 1602 zelfs in een kort gedicht: ‘Dat syn van die platte, ronde dinghen; Die ons de “schorftenhoofden” noemt; Se syn met botter, suijker en caneel bebloemt; Noyt beter cost en hebt ghy gheten!’
Write a review
Print
Cook Time
7 min
Total Time
20 min
Cook Time
7 min
Total Time
20 min
Ingredients
  1. 50 g blanke amandelen of hazelnoten
  2. 125 g donkerbruine basterdsuiker
  3. 1/2 tl kaneel
  4. mespuntje zout
  5. 60 g vloeibare margarine
  6. 50 g bloem
Instructions
  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Hak de amandelen grof. Meng de basterdsuiker met de kaneel en een snufje zout in de beslagkom. Voeg de margarine toe en meng alles met de handmixer tot een homogene massa. Schep de bloem en amandelen in gedeelten erdoor en meng alles goed door elkaar tot een stevig deeg. Vorm het deeg tot balletjes van 1-2 cm dik. Leg een deel van de balletjes op een met bakpapier beklede bakplaat met een tussenruimte van 8 cm. Schuif de bakplaat boven in de oven en bak de kletskoppen in 5-7 min. mooi bruin en gaar. De deegballetjes zijn dan uitgesmolten tot flinterdunne koekjes. Laat ze even afkoelen op de bakplaat en schep ze met een pannenkoekmes op een taartrooster. Bak de rest van de kletskoppen op dezelfde manier.
Notes
  1. Heerlijk voor bij de koffie of als dessert met ijs en espresso. Maak eens een Toren van Pisa. Begin met een toefje slagroom. Leg hier vervolgens een kletskop op gevolgd door een bolletje ijs. Herhaal dit 2 à 3 keer. Afmaken met chocolade-/ of caramelsaus en wat nootjes.
Adapted from Bakkers in bedrijf
De Brasse Keuken http://debrassekeuken.nl/

(Visited 475 times, 1 visits today)