Loempia (vegetarisch)

Loempia (vegetarisch)

print

Een lekkere loempia is goed gevuld in een dun deegvelletje. De speciale loempiavellen zijn plooibaar en te vinden in de diepvries bij de toko of de betere supermarkt. Neem de grote vellen van ongeveer 20 cm bij 20 cm.

Aantal personen: 20
Kooktijd: 90 minuten

Ingrediënten:

1 ui
3 teentjes knoflook
olie
300 gram tahu (tofu), in blokjes gesneden.
1 el prei, gesneden
1 el selderij, gesneden
1 klein blikje, julienne gesneden
150 gram taugé, evt. staartjes verwijderen
100 gram spits of witte kool, julienne gesneden
3 maggi bouillonblokjes
peper
1 pak loempiavellen (40 stuks), ontdooid
bloem en water
optioneel: ½ tl vijfkruidenpoeder


Bereiding
Snijd de tofu in kleine blokjes. 2 olie in een wok of koekenpan warm laten worden en hierin de blokjes tofu om en om lichtbruin bakken. Niet te veel tegelijk in de pan, anders bruint de tofu niet mooi. Laat uitlekken op een keukenpapier.

De kool en prei in dunne repen snijden. 2 eetlepels olie warm laten worden hierin de ui en knoflook licht fruiten. Voeg de gewassen prei, selderij, kool en de bamboescheuten toe en bak het geheel verder in 3 minuten. Voeg de taugé, gebakken tofublokjes, bouillonblokjes en peper toe en schep het geheel goed om. Laat de vulling afkoelen in een vergiet boven een schaal. Deze moet goed droog zijn.
Meng 1 eetlepel bloem met wat water. Dit mengsel gebruiken we als plaksel voor de loempia’s.

Leg op een loempiavel met de punt naar beneden op het werkblad. Leg in het midden 2 eetlepels vulling. Bestrijk de randen van het vel met het mengsel van bloem en water. Vouw de onderste punt van het vel over de vulling en druk het licht aan. Neem de rechterpunt en vouw deze naar binnen. Neem de linkerpunt en vouw deze ook naar binnen, als een envelop. Rol de loempia vervolgens naar de bovenste punt.

Houd de loempia’s soepel onder een vochtige keukendoek, om uitdrogen te voorkomen. Bak de loempia’s in ongeveer 5 minuten goudbruin in de hete olie (180°C). Zorg ervoor dat de loempia’s onder de olie liggen, anders barsten de vellen open. Laat de loempia uitlekken op keukenpapier. Heerlijk met sambal of chilisaus.

Variëren met vulling:
Vervang de tofu door een mengsel van 100 gram varkensvlees, 100 gram kippendijen en 100 gram garnalen.

Bewaartip: Laat de loempia’s afkoelen en verpak per 4 in een boterhamzakje. Leg deze in de vriezer. Zet de oven op 180°C en verwarm de loempia’s direct uit de vriezer in 25 minuten tot ze knapperig zijn.

(Visited 606 times, 1 visits today)