Snelle Bapao

Snelle Bapao

print

Bapao is een gestoomd broodje met een vulling dat zijn oorsprong vindt in de Chinese keuken. De vulling kan vlees bevatten zoals rundvlees, kippenvlees, kip-saté, varkensvlees, ander vleeswaar of vegetarisch gehakt. Een bapao heeft meestal de vorm van een mantou. Omdat het gestoomd is, heeft het echter geen bruine korst. Bapao wordt wel eens gegeten met chilisaus, maar in China en Indonesië is dat niet gebruikelijk. Deze broodjes zijn van Chinese afkomst en zijn via de Indonesische keuken geïntegreerd geraakt in de Nederlandse keuken. Bapao is daarom ook erg bekend in Nederland. Voor het originele recept wordt bapaomeel of tarwebloem voor het deeg gebruikt. Dit dient een tijd te rijzen. Mijn versie is qua deeg iets anders van structuur, maar in ieder geval een stuk sneller klaar.

Aantal personen: 10
Bereidingstijd: 60 minuten

Ingrediënten:
1 ui, fijngesneden
5 teentjes knoflook, fijngesneden
1 el prei, fijngesneden
1 el selderij, fijngesneden
150 gr gemengd gehakt
3 el ketjap
1 el suiker
1 el bloem
1 maggi bouillonblokje
peper
zonnebloemolie

Deeg:
500 gram zelfrijzend bakmeel
400 ml kokosmelk (1 blik) òf 400 ml halfvolle melk
snufje zout
extra bloem om te bestuiven
bakpapier
bamboe stoommandje of stoompan


Bereiding
Bak het gehakt rul in een scheutje olie. Voeg de ui en knoflook toe en laat even meebakken. Vervolgens voeg je de prei, de selderij, het gehakt, de ketjap, de suiker en wat zout en peper toe. Doe 1 el bloem in de pan en laat even kort meebakken.
Laat de vulling afkoelen en zet het afgedekt weg in de koelkast. De vulling moet compact en koel zijn om te gebruiken.

Deeg:
Knip het bakpapier in vierkantjes van 7×7 centimeter.
Meng het zelfrijzend bakmeel, de kokosmelk (of melk) en het zout met een lepel in een beslagkom. Als het deeg steeds compacter wordt kneed je het deeg met je handen goed zodat het soepel wordt. Maak van het deeg een rol met een doorsnede van ongeveer centimeter. Snijd vervolgens plakjes van 2 centimeter. Leg een plakje in één hand en plet dit voorzichtig tot een platte cirkel. Doe 1,5 dessertlepel vulling op het midden van elk plakje. Vouw de plakjes dicht en leg de bapao’s op het bakpapier. Let op! Het deeg is vrij plakkerig. Gebruik eventueel extra bloem indien nodig (niet teveel) of smeer je handen in met wat zonnebloemolie. Stoom de bapao in een bamboestomer of een stoompan in ongeveer 10 minuten gaar.

Serveer de bapao met chilisaus. Je kunt de bapao’s ook makkelijk invriezen nadat je ze gestoomd hebt. Je hoeft ze alleen nog warm te maken in de magnetron.

(Visited 706 times, 1 visits today)