Soto Ajam

Soto Ajam

print

Een heerlijke rijke Indische kippensoep met verschillende garnituren. Een soep die als volledige maaltijd kan worden geserveerd. De pittige ketjapsaus maakt de soep wat mij betreft echt af.

Aantal personen: 4
Kooktijd: 1 uur

Ingrediënten:
2 kippenbouten
1 ui, fijngesneden
1 stengel citroengras
3 schijfjes verse gember (djahé)
1 stukje trassi
3 teentjes knoflook
1 tl. kurkumapoeder (koenjit)
2 kippenbouillontabletten
zout/peper
optioneel: 2 blaadjes limoenblad (djeroek peroet)

Vulling:
400 gram rijst (ca. 2 mokken)
100 gram glasnoedels (soe-oen)
3 vastkokende aardappelen, gekookt en in stukjes gesneden
4 eieren, hardgekookt en in partjes gesneden
200 gr taugé
1 bosje selderij, fijngesneden
1 bosje lentui, dun gesneden
gebakken uitjes

Ketjapsaus:
100 ml ketjapsaus
1 el sambal badjak
1 el citroensap


Soto Ajam
Maal de uien, knoflook, gember en trassi met een staafmixer of keukenmachine tot een fijne pasta. Verwarm een scheut zonnebloemolie in een grote soeppan en fruit de boemboe. Kneus de citroengras en fruit samen met de kurkuma mee. Voeg ca. 1,5 liter water toe met de kippenbouten en de bouillonblokjes en breng op hoog vuur aan de kook. Voeg eventueel de limoenblaadjes toe. Laat de bouillon ongeveer 20 minuten op zacht vuur koken. Controleer of de kip gaar is. Kook eventueel langer indien nodig. Haal de kippenbouten uit de bouillon en laat iets afkoelen. Verwijder het vel en pluk het vlees van het bot. Breng de soto ajam op smaak met zout en peper.

Vulling
Schep 2 mokken rijst en 3 mokken water in een pan en laat deze koken tot het meeste water verdampt is. Roer af en toe goed door. Zet het vuur laag en doe de deksel op de pan en laat ongeveer 10 minuten staan.

Leg de glasnoedels in een schaal en vul deze met kokend water tot de noedels net onder staan. Zet een bord op de schaal en laat een paar minuten staan. Giet ze af en spoel met koud water. Doe hetzelfde met de taugé. Laat goed uitlekken tot de noedels en de taugé droog zijn.

Ketjapsaus
Kneus de knoflook en de trassi met een snufje zout in een vijzel. Voeg alle ingrediënten toe en roer goed door. Naar smaak kun je meer of minder sambal gebruiken. De gemalen kemiri pasta kun je eventueel vervangen door geroosterde pinda’s.

Zet de pan soep op tafel en serveer de eieren, aardappelen, selderij, lenteui, taugé, kip en ketjapsaus in aparte schaaltjes. Leg de ingrediënten in een soepkom en giet de bouillon eroverheen. Garneer met de bakken uitjes.

(Visited 270 times, 1 visits today)