Panna Cotta

Panna Cotta

print
Panna Cotta
Serves 4
Panna cotta is naast de tiramisu één van mijn favoriete Italiaanse toetjes. Panna Cotta betekent letterlijk gekookte room betekent. Het komt van oorsprong uit de Noord-Italiaanse regio Piëmont. De basisingrediënten zijn room, melk, suiker en gelatine. De room, melk en suiker worden een kwartier gekookt, eventueel met vanille. Dan wordt er zoveel gelatine in opgelost, dat het mengsel na afkoeling zijn vorm behoudt. Ik maak de Panna Cotta met een heerlijke coulis van fruit. Lekker na elke maaltijd. Ook heerlijk na een Indische maaltijd.
Write a review
Print
Prep Time
10 min
Cook Time
30 min
Total Time
4 hr 30 min
Prep Time
10 min
Cook Time
30 min
Total Time
4 hr 30 min
Panna Cotta
 1. 250 ml slagroom
 2. 1 vanillestokje
 3. 3 blaadjes gelatine
 4. 50 g suiker
Coulis
 1. 250 g bosvruchten/frambozen uit de diepvries
 2. 1 el suiker of honing
 3. koffiekopjes, glazen of aluminium timbaaltjes met een doorsnede van ca. 6 cm
Instructions
 1. Schenk de slagroom in een steelpan en breng tegen de kook aan (niet koken!). Snijd de vanillestokjes met een scherp mes in de lengte open. Schraap het merg eruit en voeg toe aan de room. Hierdoor krijgt de panna cotta een echte vanille smaak. Doe ook de vanillestokjes in de room voor een extra intense smaak. Houd 15 minuten tegen de kook aan op het kleinste vuur, zodat de smaak optimaal kan intrekken. Verwijder vervolgens de vanillestokjes.
 2. Voeg de suiker toe aan de vanilleroom en roer tot deze is opgelost. Neem van het vuur. Week intussen de gelatine 5 minuten in koud water, knijp uit en voeg toe aan de room. Roer goed door en verdeel het mengsel over de 4 glazen. Laat even afkoelen. Dek af en zet minimaal 4 uur in de koelkast
Coulis
 1. Leg het fruit uit de diepvries in een steelpan. Voeg suiker of honing toe en een scheutje water en zet op matig vuur. Zet als de coulis gaat borrelen het vuur laag tot het zachtjes blijft borrelen en laat 10 minuten koken. Proef de coulis als hij wat is afgekoeld en voeg naar smaak extra suiker of honing toe. Zelf vind ik het lekker als de coulis een beetje zuur is. Pureer de coulis met de staafmixer glad of haal de coulis door een zeef met een pollepel. Laat volledig afkoelen.
 2. Neem de panna cotta uit de koelkast en houd de onderkant van de timbaaltjes al draaiend 15 seconden onder de hete kraan. Zo smelt de gelatine aan de buitenkant een beetje en komt het makkelijker los. Stort de panna cotta's op 4 borden. Je kunt er ook voor kiezen om de panna cotta in de kopjes/glazen te laten.
Notes
 1. Serveer ze met de coulis, vers fruit en een blaadje munt.
De Brasse Keuken http://debrassekeuken.nl/

(Visited 308 times, 1 visits today)