Patatje Stoofvlees

Patatje Stoofvlees

print
Patatje Stoofvlees
Serves 4
Mijn favoriete patatje is met Stoofvlees. En dan het liefst met verse frieten. In Limburg en Vlaanderen kun je op je friet fantastisch stoofvlees krijgen.
Write a review
Print
Prep Time
30 min
Cook Time
3 hr
Total Time
3 hr 30 min
Prep Time
30 min
Cook Time
3 hr
Total Time
3 hr 30 min
Voor het stoofvlees
 1. 1 kg runderriblappen (in gelijke stukken)
 2. 2 grote uien
 3. 3 tenen knoflook
 4. 1 flesje bruin bier
 5. 2 eetlepels appelstroop
 6. Tijm, aantal takjes of uit een potje
 7. 1 kruidnagel
 8. 2 blaadjes laurier
 9. 1 stevige boterham
 10. 2 eetlepels grove mosterd
 11. 1 runderbouillonblokje
 12. een scheutje natuurazijn
 13. enkele klontjes boter
 14. peper van de molen en zout
 15. bloem
Voor de frieten
 1. 1 kg aardappelen, licht kruimig
 2. Zonnebloemolie
Voor de mayonaise
 1. 4 eieren
 2. 1 eetlepel azijn
 3. 1 eetlepel mosterd
 4. 1 eetlepel lauw water
 5. 400 ml zonnebloem-, arachide- of olijfolie
 6. peper en zout
 7. maatbeker
 8. staafmixer
Stoofvlees
 1. Kruid het rundvlees met peper en zout en wentel in de bloem. Zorg dat het rundvlees een coating met bloem krijgt. Verwijder overtollig bloem. Smelt een klontje boter in een stoof-/braadpan en schroei de stukken vlees in de pan tot ze een goudbruin kleurtje hebben. (Een grote hoeveelheid vlees bak je in meerdere beurten: zo ligt de stoofpan nooit te vol en wordt het vlees niet gekookt in plaats van gebakken.) Leg de stukken vlees op een bord of in een schaal.
 2. Pel de uien en snipper in niet al te fijne stukjes. Hak de knoflook fijn. Smelt opnieuw wat boter in de stoofpan en stoof daarin de uien en de knoflook op een matig vuur. Laat de uien en knoflook niet te bruin bakken.
 3. Doe de stukken vlees bij de uien. Roer alles goed door en schenk dan het bier in de pan. Roer alle aanbaksels los, terwijl het bier aan de kook gebracht wordt. Voeg nu kokend water toe tot het vlees net onder staat. Voeg nu het bouillonblokje toe.
 4. Bind enkele blaadjes laurier en een paar takjes verse tijm samen met een stukje keukentouw. Laat het kruidenbuiltje meestoven in de stoofpan. Voeg de kruidnagel toe en de appelstroop. Besmeer het bruin brood royaal met de grove mosterd. Leg de boterham in de pan, met de besmeerde zijde naar onderen.
 5. Laat het stoofvlees anderhalf tot drie uur lang sudderen op het allerlaagste vuur zonder deksel! De kooktijd is afhankelijk van de kwaliteit van het vlees. Roer af en toe eens in de pan en controleer dan of het vlees voldoende gaar is. Pas wanneer de stoofvleessaus de gewenste dikte heeft, plaats je de deksel op de stoofpan. Controleer regelmatig of het vlees niet te droog wordt. Voeg indien nodig nog wat extra water of bouillon toe.
 6. Werk het stoofvlees af met een scheutje natuurazijn en roer alles goed door. Proef en voeg naar smaak wat peper en zout toe.
Frieten
 1. Schil de aardappelen en snijd ze met de hand in gelijkvormige frieten. Deze hoeven niet te dun te zijn. Ik hou van lekkere dikke frieten. Was de frieten niet, want dan spoel je het zetmeel eraf.
 2. Verhit de olie op 140°C. Bak de frieten voor de eerste keer, maar laat ze nog niet kleuren. Je gaart als het ware de aardappelen.
 3. Laat de frietjes koud worden in een schaaltje met wat keukenpapier. Verhit de olie intussen tot 180°C. Bak de koude frieten nu goudbruin en knapperig.
 4. Giet de frieten opnieuw in een schaal met wat keukenpapier, zodat ze even kunnen uitlekken. Strooi er naar smaak wat zout over. Wil je goed gekruide frieten? Gebruik dan Cajun-kruiden.
Mayonaise
 1. Doe alle ingrediënten in een maatbeker en ga er met de staafmixer in. Begin laag en beweeg rustig naar boven tot je de gewenste dikte hebt. Zo maak je snel je eigen mayonaise.
Notes
 1. Serveer je patatje stoofvlees met een frisse salade of rauwkost.
De Brasse Keuken http://debrassekeuken.nl/

(Visited 567 times, 1 visits today)