Quiche

Quiche

print
Quiche
Een quiche is een hartige open taart, meestal gemaakt met een zanddeegbodem van meel, water en boter. De vulling bestaat uit een luchtig opgeklopte mix (custard) van eieren en room. Hier worden dan vervolgens nog groenten, vlees of vis en meestal ook kaas aan toegevoegd. Quiche wordt meestal warm, maar ook wel afgekoeld opgediend. De meest bekende quiche is de Quiche Lorraine, waarbij spek en kaas de hoofdingrediënten vormen. Een Quiche Alsacienne is een Quiche Lorraine met ui. Tarte flambée (Duits: Flammkuchen) is een met Quiche vergelijkbaar product. Quiche is afkomstig uit Lotharingen, wisselend een Duitse of een Franse streek. De verfranste naam is afgeleid van een woord uit de streektaal dat verwant is aan het Duitse woord Kuchen (koek). Dit recept kan zowel met zelfgemaakt deeg of een kant-en-klaar deeg gemaakt worden. Je kunt zelf je keuze maken. Deeg A of Deeg B.
Write a review
Print
Prep Time
35 min
Cook Time
35 min
Prep Time
35 min
Cook Time
35 min
Deeg A
 1. 150 gram koude roomboter
 2. 300 gram bloem
 3. 2 eieren
 4. snufje zout
 5. boter om in te vetten
 6. bloem om te bestuiven
Deeg B
 1. 1 pak bladerdeeg of hartige taartdeeg
Vulling
 1. 1 prei
 2. 250 gram spekreepjes
 3. 4 eieren
 4. 200 gram crème fraïche
 5. 2 lente-uien
 6. 100 gram geitenkaas
 7. 50 gram geraspte kaas
 8. 2 takjes tijm (gerist) of 1 tl gedroogde tijm
 9. 2 lente-uitjes
 10. versgemalen peper
 11. zout
 12. nootmuskaat
Extra
 1. Quichevorm of springvorm van 25 cm doorsnede
 2. Deegroller
Instructions
 1. Verwarm de oven voor op 220 °C
Deeg A
 1. Snijd de boter in blokjes en kneed samen met de bloem, eieren en het zout tot een deeg. Laat het deeg ingepakt in plasticfolie circa 30 minuten rusten in de koelkast. Vet de quichevorm in. Bestuif het aanrecht en deeg met bloem. Rol het deeg uit, bekleed de ingevette quichevorm ermee en prik de bodem in met een vork.
Deeg B
 1. Ontdooi het deeg. Vet de quichevorm in. Bestuif het aanrecht en deeg met bloem. Rol het deeg uit, bekleed de ingevette quichevorm ermee en prik de bodem in met een vork.
Vulling
 1. Maak de prei schoon en snijd in ringen. Bak de spekreepjes in een koekenpan. Klop in een kom de eieren met de crème fraîche los. Breng op smaak met zout, peper, tijm en nootmuskaat. Was de lente-uitjes en snijd in ringetjes.
 2. Verdeel de preiringen en spekblokjes over het deeg en brokkel de geitenkaas over het mengsel. Bestrooi met de geraspte kaas en de lente-uitjes. Schenk het eimengsel erover. Bak de quiche in circa 35 minuten gaar en goudbruin in de oven.
Notes
 1. Je kunt variëren met diverse groenten en kazen. Maak het naar eigen smaak.
De Brasse Keuken http://debrassekeuken.nl/

(Visited 408 times, 1 visits today)