Saté met ketjapsaus

Saté met ketjapsaus

print

Ik ben dol op Saté. Saté Kambing is mijn favoriet. Een specialiteit uit Java, maar geliefd in heel Indonesië en daarbuiten. Geroosterde stukjes geitenvlees, kort gemarineerd in ketjap en knoflook, geserveerd met een pittige ketjap-saus. Beetje gefrituurde uitjes erover, paar blokjes lontong erbij. Dat is pas echt smullen. Helaas is geitenvlees in Nederland lastig verkrijgbaar. Hier volgt een recept voor saté ayam (kip), saté babi (varkensvlees) of saté kambing (geitenvlees/lamsvlees)

Aantal personen: 4
Kooktijd: 90 minuten

Ingrediënten:
400 gram varkensvlees (hamlappen of schouderkarbonades) òf
400 gram kipfilet of kippedijen òf
400 gram geitenvlees of lamsvlees

Voor de marinade:
3 teentjes knoflook
3 el ketjap manis
1 el zonnebloemolie
versgemalen peper

Voor de ketjapsaus:
1 el sambal oelek
1 teentje knoflook
25 gram gebrande pinda’s
½ tl trasi
½ tl suiker
100 ml ketjap manis
2 el citroensap
1 el zonnebloemolie
zout

Extra:
satéstokjes
grill of barbecue


Bereiding
Snijd het vlees in blokjes van 1½ cm en doe ze in een schaal. Pel de knoflook, snijd hem fijn en roer hem door de ketjap en olie. Voeg peper naar smaak toe. Schep de marinade door het vlees en zet het minstens 1 uur in de koelkast.
Leg de satéstokjes een half uur in koud water.

Ketjapsaus
Wrijf eerst de knoflook met de sambal fijn in een vijzel (of pers de knoflook en hak de chilipeper heel fijn). Voeg de pinda’s, trasi, suiker, zout en olie toe en wrijf fijn in de vijzel. Ik vind het lekkerder als de pinda’s niet helemaal fijn gemalen worden, dus ik hak die vooraf in stukjes en wrijf ze maar half fijn. Giet het mengsel in een schaaltje, roer er de ketjap door en breng op smaak met het limoensap.

Rijg steeds 5 stukjes vlees aan de stokjes. Traditioneel is dit 3 per stokje. Verhit de grill of barbecue en rooster de satés in 5 à 6 minuten rondom bruin en gaar. Blijf draaien, want de marinade kan snel verbranden.

Serveer de saté mgadogadoet ketjapsaus. Lekker met gado-gado en een heerlijke pindasaus.

(Visited 753 times, 1 visits today)