Uitdaging

De Hollandse pot is nog altijd populair. Bijna de helft van de maaltijden die in Nederland worden genuttigd, bestaat uit aardappelen, vlees en groenten. De populairste groente is de sperzieboon, kipfilet is het meest gegeten stukje vlees. Geen volk ter wereld staat zo kort in de keuken voor de warme maaltijd als het Nederlandse: 18 minuten. Dit blijkt uit onderzoek dat is verricht in opdracht van Maggi. OnderzoekTrouw062015

Voor een AVG’tje hoef je niet lang in de keuken te staan. Aardappelen schillen en opzetten, Vlees bakken en de Groenten koken. Binnen een half uur klaar… makkelijk toch? Ik moet zeggen; ik hou er ook wel van hoor, maar 7 dagen per week? Dat is mij te veel van het goede. Zelf kook ik heel gevarieerd en probeer ik graag iets uit. Maar voor heel veel mensen is koken een bijzaak en doet men niet veel moeite om wat op tafel te serveren. Nederlanders zijn heel traditioneel in hun kookgedrag. De kooktijd is de afgelopen jaren steeds korter geworden, maar de gemiddelde Nederlander blijft wel achter het fornuis plaatsnemen. Gemak speelt een steeds grotere rol. Naast het bekende AVG’tje is een pasta of een wokgerecht ook goed te doen voor een doordeweekse maaltijd.

Zelf kook ik 1 à 2 keer in de week Indisch. Helaas wordt Indisch koken nog vaak geassocieerd met urenlang koken en complexe bereidingen. Tegenwoordig kun je ook makkelijk je Nasi of Bami Rames bij de toko om de hoek halen. Waarom moeilijk doen als dit niet hoeft? Toch ben ik er van overtuigd dat je niet uren in de keuken hoeft te staan om een heerlijke Indische rijsttafel te serveren. Voor mij ligt er een uitdaging om Indisch koken toegankelijker te maken. Ik wil laten zien hoe je een heerlijke rijsttafel in niet meer dan 1 uur op tafel kunt serveren. Met een goede voorbereiding kun je een heerlijke Indische maaltijd serveren.

Een beetje van dit en een beetje van dat

Indisch koken is anders dan modern Westers koken. Bij Westers koken gaat het vaak om het strikt opvolgen van recepten en de ingrediënten worden zorgvuldig afgemeten. De Indische keuken is veel vrijer. Hoewel dit wat meer flexibiliteit biedt en de recepten wat meer vergevingsgezind zijn, is het toch een uitdaging om vertrouwd te raken met deze manier van koken. In mijn recepten staan hoeveelheden, maten en gewichten die je kunt gebruiken als startpunt voor je ontdekkingsreis. Het geheim van een goed gerecht zit in het vinden van de juiste balans van aroma’s en de vier smaken: zoet, zuur, bitter en zout. Je merkt dat het soms net even lekkerder smaakt als het een tikje zoet is. In de Indische keuken leer je koken door te kijken, te proeven en te helpen in de keuken. Als je dat niet gewend bent, begin dan gewoon door de basis te leren en houd eerst de aanbevolen maten aan. Het recept is een leidraad. Als je eenmaal je persoonlijke smaak hebt ontwikkeld, wees dan niet bang om af te wijken. Omdat de intensiteit van de smaak van een ingrediënt per keer kan verschillen en iedereen een andere smaak heeft, kan alleen je tong je vertellen hoe meer van iets je moet toevoegen. Als je iets niet lekker vindt, laat je het weg. Simpel toch?

(Visited 77 times, 1 visits today)